موتور خودرو بهعنوان قلب تپنده آن، از اجزا و پیچیدگیهای خاصی برخوردار است. بخشی این اجزا و قطعات موتور خودرو در یک محفظه فلزی به نام بلوک سیلندر پوشیده شدهاند. بخش دیگر را نیز سرسیلندر کامل میکند. این دو قطعه که با اتصال کامل و دقیق، بدنه اصلی موتور را تشکیل میدهند و ضمن اینکه فضای لازم برای کار اجزای کوچکتر داخلی مانند سوپاپ، میل بادامک و بادامکها و پیستون را فراهم میآورند، از آنها محافظت نیز مینمایند.
در خودروهای بنزینی که مجهز به موتور احتراق داخلی هستند سیستم سوخت رسانی از حیاتیترین بخشهای فنی خودرو است. این موتورها برای فعالیت خود نیاز به سه عامل اصلی سوخت، هوا و الکتریسیته دارند. این عوامل لازمهی ایجاد جرقه، رخ دادن احتراق و در پی آن تولید نیرو هستند. کیفیت انفجار که درون سیلندرها رخ میدهد به طور مستقیم بر کیفیت عملکرد و بازده موتور خودرو تاثیر دارد.
سنسور مپ که در مجرای ورودی هوای خودرو قرار میگیرد، وظیفه گزارش لحظهای اطلاعات فشار هوا به واحد کنترل الکترونیکی موتور یا همان (ECU) را بر عهده دارد. اطلاعات و دادههای گزارششده در جهت محاسبه تراکم هوا و تعیین سرعت جریان توده هوای موتور مورد استفاده قرار میگیرند و در واقع ECU خودرو با تکیه بر این دادهها، مقدار سوخت مورد نیاز برای احتراق کامل و مطلوب را مشخص میکند. اگر علاقهمند هستید بیشتر درباره سنسور مپ و علل خرابی و پیامدهای ناشی از آن بدانید، این مقاله از مجله همراه مکانیک را دنبال کنید.
سنسور MAP یا سنسور فشار مطلق منیفولد (سنسور MAP)، یکی از سنسورهای مورد استفاده در سیستم کنترل الکترونیکی موتور است که به صورت مستقیم به ECU خودرو متصل میشود. سنسور مپ در قسمت ورودی هوای موتور نصب میشود و وظیفه اصلی آن گزارش مقدار هوای مکششده توسط پیشرانه به کامپیوتر خودرو است. در حقیقت، این قطعه با سنجش چگالی هوای مکششده در منیفولد، میزان فشار بر پیشرانه را مشخص میکند و بر اساس آن، میزان سوخت لازم برای هر سیلندر برای احتراق مطلوب وکامل را معین میکند.
به منظور صرفهجویی در مصرف سوخت، کاهش میزان آلایندگی و سلامت موتور، وجود یک سنسور مپ در هر خودرویی ضروری است.
محل قرارگیری این قطعه الکتریکی در خودروهای مختلف متفاوت است؛ اما به طور کلی، سنسور MAP در اغلب خودروها دقیقا بعد از دریچه گاز قرار میگیرد و به همین دلیل، کامپیوتر خودرو (ECU) میتواند با تخمین میزان هوای واردشده به هر سیلندر، میزان سوخت لازم برای پاشش در هر سیلندر و زمان دقیق جرقهزدن شمع (Advance or Retard) را برای هر سیلندر مشخص کند.
سنسور مپ معیوب میتواند این پیامدها را داشته باشد:
سنسورمپ مستقیما با سوخت خودرو سروکار دارد؛ در نتیجه، سوخت بیکیفیت باعث کاهش عمر سنسور اکسیژن میشود.
شمعهای معیوب، عمل احتراق را با مشکل روبرو میکنند و باعث میشوند که عمل احتراق بهدرستی انجام نشود. دود حاصل از احتراق ناقص، میتواند عملکرد سنسور مپ را مختل کند که نهایتا منجر به خرابی آن میشود.
سنسور اکسیژن قطعهای الکترونیکی است که بر اثر ضربه بهآسانی دچار مشکل میشود و چنین ضرباتی میتواند عملکرد این سنسور حساس را دچار اختلال کند.
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، در صورت عدم دریافت اطلاعات از سوی سنسور مپ، کامپیوتر خودرو نمیتواند وضعیت دقیق دریچههای ورودی هوای موتور را تنظیم کند. در ادامه، برخی از علائم خرابی سنسور مپ را با هم مرور میکنیم:
یکی از سادهترین نشانههای خرابی سنسور مپ، روشنشدن چراغ چک در پشت آمپر خودرو است. ناگفته نماند که روشنشدن چراغ چک میتواند دلایل بسیاری داشته باشد که با مراجعه به مراکز ارائه خدمات تخصصی سیستم برق خودرو و استفاده از دستگاه دیاگ، میتوان دلیل اصلی را کشف کرد.
ریپزدن خودرو یکی از علائم خرابی سنسور مپ است. در چنین حالتی، دقیقا زمانی که موتور به هوای بیشتری نیاز دارد، اگر کامپیوتر خودرو بهاشتباه دریچههای ورود هوا را ببندد، موتور شروع به لرزیدن میکند و اصطلاحا ریپ میزند.
در صورت بروز مشکل در سنسور مپ، مصرف سوخت خودرو به میزان قابل توجهی بیشتر میشود.
این موضوع بهراحتی توسط خود شخص قابل مشاهده نیست و با انجام تستهای آلایندگی توسط متخصصین معاینه فنی، میتوان از سلامت سنسور اکسیژن مطلع شد. یکی از دلایل ردشدن بسیاری از خودروها در تستهای مربوط به معاینه فنی، همین خرابی سنسور مپ است.
زمان تعویض سنسور مپ در دفترچه راهنمای هر خودرو درج شده است. به طور کلی، بعد از هر ۱۵۰ هزار تا ۱۶۰ هزار کیلومتر، باید سنسور مپ تعویض شود. البته نباید فراموش کرد که بنا به علل بالا، سنسور اکسیژن ممکن است زودتر از زمان مذکور نیز خراب شود.
هنگام تعویض سنسور اکسیژن، هرگز سراغ گزینههای ارزان و غیراستاندارد نروید؛ زیرا با توجه به نقش مهم این قطعه در خودرو، احتمال آسیبهای بیشتری برای خودرو در آیندهای نزدیک وجود خواهد داشت.
با اتصال دستگاه به خودرو، فشار هوای داخل مانیفولد اندازهگیری میشود که بر اساس آن، میزان سلامت سنسور اکسیژن سنجیده و عیبیابی میشود. همچنین با بررسی کد خطا و انجام تستهای ولتاژی، سلامت سنسور اکسیژن خودرو مشخص میشود.
پس از اتصال سوکت قطعه به خودرو، ولتاژ بین پایههای 2 و 3 و پایههای 1 و 2 اندازهگیری میشود. میزان ولتاژ استاندارد پایههای 2 و 3، 5V+ و برای پایههای 1 و 2 بین 0.2 تا 4.8 ولت است.
در نهایت، توصیه میشود پیش از تعویض سنسور اکسیژن خودرو، فیش سنسور و نحوه اتصال آن را بررسی کنید؛ زیرا ممکن است سنسور سالم باشد و تنها عدم اتصال صحیح باعث اختلال در عملکرد آن شده باشد.
از طرف دیگر، وجود هر گونه سوراخ یا نشتی در یکی از شلنگهای مکش دریچه گاز متصل به سنسور مپ نیز میتواند باعث اختلال در کارکرد آن شود. بررسی سوراخ های ریز تعبیهشده روی سطح سنسور اکسیژن هم یکی از موارد لازم قبل از تعویض آن است. درصورتیکه این سوراخها بر اثر گردوغبار مسدود شده باشند، عمل سنجش اختلاف فشار هوای بیرون و میزان مکش موتور به درستی انجام نمیشود.
در یک جمعبندی کلی، میتوان گفت همان طور که به طور مفصل به آن اشاره شد، ECU یا کامپیوتر خودرو میزان باز یا بسته بودن دریچه هوا و سوخت مورد نیاز احتراق را بر اساس دادههای دریافتشده از سنسور مپ تنظیم میکند. در نتیجه، سنسور مپ معیوب و آسیبدیده میتواند پیامدهای خطرناکی برای خودرو در پی داشته باشد. از اینرو، هنگام مشاهده خطا در عملکرد سنسور اکسیژن پس از تست سنسور، سریعا نسبت به تعویض سنسور MAP با نمونه نو و استاندارد اقدام کنید.
منبع:
همراه مکانیکنظرات کاربران:
کلمات کلیدی: