بارها شده است که هنگام تعمیرات خودرو درباره تسمههای آن شنیدهایم. گاهی نیز دلیل خرابی برخی قطعات را مشکلات یکی از تسمهها اعلام میکنند. این نکته مهم را نیز همواره یادآور میشوند که تسمههای خودرو زمان مصرف مشخص و محدودی دارند و طبق این زمانبندی باید تعویض شوند. اما این تسمهها در خودرو چه کار انجام میدهد؟ چند نوع تسمه در خودرو داریم؟ اهمیت هر یک چیست؟ از چه جنسی ساخته میشوند؟ چرا باید تعویض شوند و نسبت به زمان تعویض آنها دقیق بود؟ امروز قصد داریم به تمامی این سوالات پاسخ داده و درباره انواع
یکی از اصلیترین خصوصیات فنی خودروها نوع دیفرانسیل آنها است. معمولا پس از بیان حجم موتور، نوع گیربکس و تعداد دندههای آن، توان و گشتاور خروجی موتور، درباره نوع دیفرانسیل آن صحبت میشود. اما این خصیصه که از مهمترین ویژگیهای خودرو است مربوط به کدام بخش خودرو میشود. در کدام قابلیتهای خودرو تاثیر مستقیم دارد و آیا نوع آن به نوع خودرو و کلاس خودرو نیز مربوط است؟ میخواهیم با بررسی دقیقتر دیفرانسیل این سوالات را پاسخ داده ضمن اینکه دربارهی عملکرد، اهمیت و انواع دیفرانسیل نیز بیشتر بدانیم.
از اولینهایی که هنگام سوار شدن در خودرو و نشستن پشت فرمان توجهمان را به خود جلب میکند درجهها و آمپرهای پشت فرمان است. این درجهها و چند و چونشان تقریبا از اولین نکاتی هستند که در آموزشهای عملی و تئوری رانندگی ارائه میشوند. درجههایی که به مرور بر تعدادشان افزوده میشود و چهره، فرم و نحوه کارشان نیز تغییر میکند. اما این درجهها هرکدام چه نکاتی را یادآور میشوند و چه کارایی دارند؟ این نوشته را بخوانید تا با درجهها و اندازهگیرهای خودرو آشنا شوید.
دریفت زدن جز آنکارهایی است که باید یکبار در زندگی تجربه کنید، اگر در این کار مهارت کافی کسب کنید، آنوقت است که لشکر آدرنالین به سمت رگهای شما هجوم میآورند و باعث میشود که از شدت هیجان سرتان را به فرمان بکوبید! اگر آماده هستید که با فریادهای بلند ناشی از هیجان گلوی خود را خراش بدهید.
پیشرانه خودرو بدون جریان دائمی آب در موتور عملا مدت زیادی نمیتواند به کار خود ادامه دهد. جریان محلول آب و ضد یخ در موتور خودرو مانع از جوش آوردن پیشرانه میشود. این جریان توسط قطعه ای به نام واتر پمپ خودرو ایجاد میگردد. واتر پمپ با به حرکت درآوردن آب در اطراف موتور و سیلندرها آنها را خنک میکند و سپس آب داغ را به رادیاتور باز میگرداند تا دمای آن در اثر برخورد با جریان هوا کاهش یابد.
واترپمپ قطعه ای با عملکردی ساده است که نقشی حیاتی در خودرو شما ایفا میکند. اگر به دنبال این قطعه هستید محل قرارگیری آن بر روی سیلندر و کنار تسمه تایم است. جریان آب در واترپمپ خودرو توسط پره هایی داخلی که با نیروی مکانیکی کار میکنند، ایجاد میشود. این مایع خنک کننده باید دمای ناشی از سوختن بنزین که حدود 2500 درجه سانتیگراد است را کنترل کرده و دمای موتور را تا حدود 90 درجه سانتیگراد پایین بیاورد.این قطعه توسط تسمه تایم به حرکت در میآید.
بنابراین گردش جریان آب در پیشرانه دائمی است و واترپمپ خودرو تا زمانی که موتور روشن است فعالیت میکند. پس کار نکردن این قطعه حتی در عرض چند دقیقه نیز میتواند صدمات جدی به خودروی شما وارد کند.اگر چه واترپمپ ها عمرطولانی تری نسبت به بقیه اجزای خودرو دارند، اما به این معنی نیست که خراب نمیشوند. مانند هر وسیله مکانیکی دیگر، واترپمپ ها چند علامت هشدار دهنده دارند که نشان میدهد در حال خراب شدن هستند. برای شروع باید بدانید که تشخیص خرابی واترپمپ بسیار دشوار است. اطلاعات زیر تنها برای کمک به کاهش زمان برای یافتن مشکل واقعی است.علائم خرابی واتر پمپ چیست؟وظیفه واترپمپ خودرو شما این است که کل سیستم را خنک نگه دارد.
معمولا یکی از تسمه های موتور، واترپمپ را میچرخاند. تیغهای آبپخش کن روی پمپ، مایع خنک کننده را به سمت موتور میراند تا درون بلوک سیلندر جریان پیدا کند و به رادیاتور برگردد. سپس فن خنک کننده کار خود را انجام میدهد. پمپ آب مسئول اصلی حفظ این جریان است.
در نتیجه اگر واترپمپ به درستی کار کند، ماشین شما دمای مناسب عملیاتی خود را حفظ خواهد کرد.هنگامی که پمپ آب خراب و یا فرسوده میشود، میتواند منجر به خرابی کامل موتور گردد. لذا هنگامی که مشکلی در جریان عملیات وجود دارد و موتور شما شروع به داغ شدن میکند، وقت آن است که بررسی کنید که آیا پمپ آب خودرو شما از کار افتاده است یا خیر.اگر پمپ آب ضعیف و یا خراب شود، مایع خنک کننده به درستی در سیستم خنک کننده جریان نمییابد. بنابراین دمای موتور افزایش مییابد و بیش از حد گرم میشود.نوسانات دمااگر سیستم خنک کننده به طور صحیح عمل کند، درجه حرارت باید در طیف وسیعی از شرایط کاری خودرو ثابت باقی بماند. با این حال، اگر درجه حرارت مدام در حال تغییر بین دمای طبیعی و دمای بالا باشد، میتواند نشانگر نارسایی واترپمپ باشد. باید اشاره کنیم که این علامت نمیتواند تنها به خاطر نارسایی پمپ آب باشد. خرابی ترموستات، فن خنک کننده، سنسورها و رادیاتور هم میتواند باعث بروز این مشکل شود.
نشتی مایع خنک کننده از جلو ماشینپمپ آب شامل واشرها و آب بندیهایی است که مایع خنک کننده را نگه میدارند. بنابراین این اطمینان حاصل میشود که جریان ثابتی از مایع خنک کننده از رادیاتور به سمت موتور هدایت میشود. در نهایت، این واشرها و اب بندیها فرسوده میشوند، خشک میشوند، ترک میخورند و یا به طور کامل میشکنند. بنابراین مایع خنک کننده از زیر بخشی از وسیله نقلیه که پمپ آب در آن قرار دارد چکه میکند که نشان دهنده نارسایی واترپمپ است.اگر نشتی مشاهده کردید باید بعد از سرد شدن موتور، مخزن مایع خنک کننده را بررسی کنید. توجه داشته باشید که اگر نشتی کم باشد، قطره ها زود خشک میشوند ولی رد آنها باقی میماند و قابل تشخیص است.
پولی واترپمپ خراب است و صدای جیغ میدهداگر متوجه شدید که صدای بلند و نازکی از جلوی موتور میآید و با افزایش دور موتور صدای آن بلندتر میشود، میتواند نشان دهنده مشکلی در تسمه یا بلبرینگ واترپمپ باشد. این مشکل معمولا به خاطر تسمه شل به وجود میآید که در هنگام چرخش، صدای وزوز و یا جیغ میدهد.مشکل تسمه شل معمولا به خاطر شل بودن پولی و یا فرسوده شدن بلبرینگهای واترپمپ است. زمانی که بلبرینگها خراب شوند به این معنی است که دیگر این واترپمپ قابل تعمیر نیست و باید به طور کامل جایگزین شود.موتور بیش از حد گرم شودهنگامی که پمپ آب به طور کامل خراب شود، قادر به انتقال مایع خنک کننده به موتور نخواهد بود. در نتیجه موتور بیش از حد گرم میشود و اگر به سرعت تعمیر و یا جایگزین نشود، میتواند آسیبهای جدی به موتور بزند. مثلا سرسیلندرها ترک میخورند، واشرها تحت فشار قرار میگیرند و یا پیستونها میسوزند. اگر متوجه شدید که گیج دمای موتور مدام دمای بالا را نشان میدهد، احتمالا واترپمپ خودروی شما مشکل دارد.بخار از زیر کاپوت بیرون میآیددر نهایت، اگر در هنگام رانندگی و یا توقف خودرو، از زیر کاپوت بخار بیرون بیاید، نشان دهنده داغی بیش از حد موتور است. همانطور که در بالا توضیح داده شد، زمانی که پمپ آب به درستی کارکند، موتور دمای پایدار عملیاتی خود را حفظ میکند. اگر با این مشکل مواجه شدید، ماشین را در یک محدوده امن پارک کنید و سریعا با یک مکانیک تماس بگیرید. هیچ گاه با خودرویی که موتور آن بیش از حد داغ شده است، رانندگی نکنید.
نکاتی برای جلوگیری از خرابی واترپمپ :مایع خنک کننده را در فاصله های زمانی توصیه شده توسط کارخانه سازنده، عوض کنید. مایع خنک کننده ی فرسوده و قدیمی باعث میشود که واترپمپ زنگ بزند و خراب شود.هنگام تعویض تسمه واترپمپ به هم تراز بودن آن با پولی و شل یا سفت نبودن تسمه دقت کنید. تسمه ای که شل باشد، تراز نشده باشد و یا بیش از حد کشیده شده باشد، از عملکرد مناسب پمپ آب و سایر لوازم جانبی جلوگیری می کند و میتواند به شفت پمپ، بلبرینگ و آب بندی ها آسیب برساند.مشکل داغی بیش از حد موتور را سریعا رفع کنید. زیرا به پروانه داخل واترپمپ و آببندی موتور آسیب جدی وارد میکند.
از یک واترپمپ باکیفیت استفاده کنید تا سیستم خنک کنندهی ماشین شما در شرایط بهینه و برای مدت طولانی تری کار کند.هنگامی که واترپمپی که با تسمه تایم کار میکند را تعویض میکنید، تسمه تایم را هم همزمان تعویض کنید، مخصوصا زمانی که واترپمپ نشتی داشته باشد. تسمه تایم فرسوده به واترپمپ آسیب میزند. در بیشتر موارد، واترپمپ و تسمه تایم عمر مفید یکسانی دارند و شما میتوانید با تعویض همزمان آنها در پول و وقت خود صرفه جویی کنید.بنابراین اگر به وسیله نقلیه خود توجه داشته باشید و نشانه های نارسایی واترپمپ را به موقع ببینید، میتوانید از صدمات جدی به خودروی خود
منبع:
اتو کلابنظرات کاربران:
کلمات کلیدی: